Drop

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Akan Pano


widgets

Ekmek İsraf Etmeyin

Tüketici Hakem Heyeti Kararı Nasıl İcraya Konulur Yeni Tüketici Kanunu ve Uygulamaları İle Neler Değişti Tüketici Davalarında Belirsiz Alacak Meselesi Bıktıran SMS Reklamlarını Şikayet Edebilirsiniz Bizi Facebook ve Twitter'dan Takip Edebilirsiniz Bize Yazın Cevap Verelim

10 Ocak 2012 Salı

Ekmek ve ekmek çeşitlerinde yapılan değişiklik tebliği

Tepkiler:  





Ekmek sofralarımızın baş tacıdır. Soframızda en çok ekmek tüketiriz. Ancak bu nimetin üretim aşamasında ki yapılan uygunsuzluk, özensizlik, hijyen ve muhafaza maalesef gıda kodeksi koşullarına haiz değildir. Bu kutsal nimetin ne kıymetini biliriz ne de içeriğindekilerini.
Ekmek üretiminde doğallık ne yazık ki yok olmuştur. Birçok kimyasal ile ekmeğimiz beyazlatılmak, hacimlendirilmek ve gerçek tadından ziyade farklı bir tad yaratılmak için bazı ekmek üreticilerince yanlışlıklar yapılmaktadır. Ekmeğimizle açık açık oynanmaktadır.
Ekmeğin içeriğinde organik değer neredeyse yok gibidir. Kepeği azaltılmış, doğal mayası azaltılmış ve tuz oranı artırılmıştır. Bu nedenle ekmeği çok tüketen tüketici obezite ve buna bağlı hipertansiyon hastası olmakta bu hastalık oranları gün geçtikçe de artmaktadır.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği 04.01.2012 tarihli ve 28163 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Gramajdan Tuz Miktarına kadar bir çok değişiklik ve yenilik getiren yeni tebliğin Ekmek Üretimi Yapan Gıda İşletmeleri tarafından uygulanması  hususunu hassasiyetle takip edeceklerini kamuoyuna paylaşmıştır.
Daha önceden birçok kez gündeme gelmesine rağmen ne yazık ki uygulama aşaması ve denetim aşamasındaki zafiyet nedeniyle uygulamaya sokulamayan ekmeğin ambalajda tüketime sunulması göz ardı edilmeyecek önemdedir. Çünkü ekmeğin üretiminde gösterilecek özen; saklama, taşıma ve tüketime arz etmede de aynı özen ve dikkati gerektirmektedir. Tabi burada ekmeğin içine konulacağı ambalaj malzemesinin cinsi, kalitesi ve gıda saklama koşullarına uygunluğu da çok önemlidir.
En önemlisi ekmeğin ambalajının üzerine tüketicinin rahatlıkla okuyup görebileceği şekilde “cinsi, varsa koruyucu maddelerin ismi ve oranı, unun üretim yılı, son tüketim tarihi, ekmeğin üretim tarihi, saklama koşulları ve tuz oranı” açık ve anlaşılabilir olarak yazılmalıdır.
Hatta gıda ürünlerinde ortaya çıkabilecek şikayetlerde tüketicinin en kolay şekilde nereye başvurabileceği bilgisi mutlaka belirtilmelidir. Örneğin; Alo 174, www.güvenilirgida.com ve www.alo174.gov.tr  gibi.
Ekmeğin israfını önlemek içinde ambalaj üzerinde “İsraf haramdır”, “Ekmeğin yeri çöp değildir” vb. uyarı yazılarının da bulunması gereksiz ekmek tüketimini azaltacak ve ülke ekonomisine olumlu katkı sağlayacak etkenler olacaktır.
YENİ BLOG YAYINDA
TÜKETİCİ HUKUKU AKADEMİSİ
TÜKETİCİ HUKUKU AKADEMİSİ- YAYINDA - TÜKETİCİ HUKUKU AKADEMİSİ- YAYINDA - TÜKETİCİ HUKUKU AKADEMİSİ- YAYINDA - TÜKETİCİ HUKUKU AKADEMİSİ- YAYINDA - TÜKETİCİ HUKUKU AKADEMİSİ

Bizi Takip et

Facebook Takip et

Şimdi Saat

UYARI

UYARI: Mesaj gönderirken adınızı, soyadınızı mutlaka yazınız. Görüş, öneri ve şikayetlerinizi uzun yazmamaya özen gösteriniz. Özel isteklerde (Dilekçe vb. gibi) bulunmayınız, isteğiniz karşılanmaz.TÜKETİCİNİN SESİ blogspot.com