Drop

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Akan Pano


widgets

Ekmek İsraf Etmeyin

Tüketici Hakem Heyeti Kararı Nasıl İcraya Konulur Yeni Tüketici Kanunu ve Uygulamaları İle Neler Değişti Tüketici Davalarında Belirsiz Alacak Meselesi Bıktıran SMS Reklamlarını Şikayet Edebilirsiniz Bizi Facebook ve Twitter'dan Takip Edebilirsiniz Bize Yazın Cevap Verelim

3 Kasım 2011 Perşembe

Gıda denetimlerinde ortaya çıkan olumsuzluklar ve uygulamalarda ki eksiklikler...

Tepkiler:  
Uluslar arası gıda normu ve kodeksi ülkemizde de kabul edilmiş ve uygulama safhasında bu ölçüler dikkate alınarak denetim mekanizması şekillendirilmiştir. Fakat çoğu kez gıda denetimleri esnasında veya öncesinde görsel ve yazılı medyanın takibi ile ortaya çıkarılan olumsuz tablo neticesinde denetim yetersizliği, denetim eleman sayısı eksikliği ve buna bağlı olarak cezai müeyyidenin uygulanamaması neticesi ile caydırıcı yaptırımın yetersizliği birçok olumsuz tablonunda yaşanmasına zemin hazırlamaktadır.
Bu gibi olumsuzlukların önlenebilmesi için etkin denetim sisteminin yaygınlaştırılması, yeteri sayıda uzman kadronun tahsis edilmesi, Labaratuvar alt yapısının daha hızlı sonuç elde edilebilir hale getirilmesi, halk sağlığını tehlikeye düşürücü şekilde gıda üretimi yapan üretim tesislerinin kapatılmasını ve firma sahiplerine ağır cezai yaptırımların tatbik edilmesini, gıda üretim tesislerinde çalışan personelin periyodik sıklıklarla sağlık taramalarının yapılması, üretim tesislerinin uluslar arası standartlarda ve hijyenik şartlarda üretim yapabilecek alt yapısının oluşturulmasının sağlanması ile gönüllü gıda denetimcisi sisteminin yaygınlaştırılması gerekmektedir.
Gıda ürünlerinin ambalajları üzerinde veya etiketlerinde “beyaz zemin üzerine koyu siyah harflerle yazılı olarak; üretim tarihi, son kullanım tarihi, koruyucu maddeler ve oranları, ürünün menşei, hasat yılı ve içeriğinde gdo bulunup bulunmadığı” nın yazılı olması gerekmektedir.
Gıda ürünlerinde çoğunlukla üretim tarihinin geçmiş olduğu şikayeti gelmektedir. Bu bağlamda üretim tarihi geçmiş ürünlerin satış reyonlarında kat- i surette kaldırılması ve imha edilmesi elzemdir.
Ayrıca, hazır tüketimli gıda ambalajları malzemelerinin sağlıklıksız malzemelerden üretilmiş kaplarda satışa sunulması ayrı bir şikayet unsurudur. Örneğin; sütün UHT edilerek cam şişelerde saklanması gerekirken daha uzun süreli saklanma koşulu sağladığı için alüminyum ambalajlarda satışa sunulmaktadır. Bilindiği üzere bu kaplarda bulunan süt bir yıl muhafaza edilebilmektedir.
Yine helal gıda koşullarında üretilmiş gıdaların, diğer farklı yöntemlerle üretilmiş gıdaların bulunduğu ortamlarda depolanmaması ve satışa arz edilmemesi gerekir. Bisküvi, yoğurt ve süt ürünlerinde kıvam artırıcı olarak kullanılan jölenin hangi hayvansal katkı maddesi olarak kullanıldığı bilgisinin açık ve okunabilir şekilde belirtilmesi gerekir.
Helal gıda sertifikalı olarak üretim yapıldığı şekilde gıda ambalajı üzerinde bulunan bilginin hangi resmi kurum veya kuruluşun izni ve onayı ile verildiği açık olarak yazılmalıdır.
Açıklamaya çalıştığımız bu gibi şikayetlerin son zamanlarda arttığı gerçekliği bilinmektedir.
Satış reyonlarında satışa arz edilen kapalı veya açık gıda ürünlerinin bulundurulduğu ortam sıcaklığı ve teşhir edildiği kapların özelliği büyük önem taşımaktadır. Hazır tüketim kapalı ambalajlı gıda ürünlerinin kesinlikle ışık, güneş gören yerlerde ve kimyasal ürünlerin teşhir edildiği alanların dışında soğuk depo veya buzdolabı gibi kapalı yerlerde muhafaza edilmesi kaçınılmazdır.
Et, tavuk ve sakatat gibi temel gıda maddelerinin günlük satışa arz edilen miktarlarına göre soğuk depolama zincirinin son halkası olarak buzdolabı gibi teşhir reyonlarında 0- +4’lerde saklanmalıdır. Özellikle kırmızı et, beyaz et ve sakatat türü ürünlerin bir arada satışa sunulmaması gerekir.
Et vb. türevlerin satışa sunulduğu buzdolaplarının ışıklandırmaları ortam ısısının artmasına sebebiyet verecek kuvvetli ışıklandırma altında tutulmaması ve görünürlülüğüne aldatıcı anlam kazandıracak nitelikte renkli ışıklandırma altında da bulundurulmaması olmazsa olmazlardır.
Bu gibi kapalı ambalajlı hazır gıda, dondurulmuş gıda ürünleri ve et ürünlerinde ortaya çıkan olumsuzluklarda tüketicinin öncelikle bulunduğu yer zabıta görevlilerine ve Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren “ALO 174, www.alo174.gov.tr, www.güvenilirgida.com” adreslerine şikayetlerini iletebilirler.
Helal gıda sertifikası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı veya Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurum veya kurumlar tarafından verilmelidir. Bu gibi sertifikaların her yıl düzenli olarak veren kurumların uzman ve yetkili elamanlarınca yapılacak denetimler ve raporlar neticesinde süresinin uzatılması veya iptal edilmesi bunun da yapılacak bir kanuni düzenleme ile yapılması gerekmektedir.
Helal gıda sertifikası vermeye yetkili birimde görev alacak görevlilerin belirlenebilecek süreler içinde görev yapmaları ve daha sonra ki dönemlerde bir daha görev almamaları gerektiği şeklinde düzenlemeye gidilmelidir.
Çıkarılacak kanun ve yönetmelikler dahilinde üretim tesislerine helal gıda sertifikası almaya hak kazanmış üretici firmaların, yapılan denetimler neticesinde ortaya çıkabilecek olumsuzluklarının tespiti halinde bu belgelerinin iptal edilmesini, bir daha almaya yönelik ağırlaştırıcı koşulların ileriye sürülmesinin ve bu gibi üretici firmaların kamuoyuna duyurulmasının sağlanmasında kanuni alt yapının düzenlemesinin ivedilikle çıkarılması gerekmektedir.
Bir sanayi malının üretiminin iznini alan firma nasıl TSE ve TSEK belgelerini alarak üretimini yapıyorsa, helal gıda üretimi yapacak firmalarında kesinlikle TSE, TSEK ve diğer belgeleri alarak “Helal Gıda Sertifikası” alması hakkı verilmelidir.
Nasıl ki, TSE ve TSEK belgelerine aykırı üretim yapan firmaların bu belgeleri iptal ediliyorsa, Hazır Gıda Sertifikası almış üretici firmalarında aykırı üretimleri söz konusu olduğunda bu belgeleri iptal edilmelidir.
Bütün bunların neticesinde bilinçli tüketici, dürüst üretici ve satıcı ile denetim mekanizmasının eksiksiz ve sağlıklı şekilde denetimlerini yapması, ileride ortaya çıkması muhtemel bir veya birçok olumsuzluğun önüne geçecektir.

Yazan: Mehmet İmrek             03 Kasım 2011
YENİ BLOG YAYINDA
TÜKETİCİ HUKUKU AKADEMİSİ
TÜKETİCİ HUKUKU AKADEMİSİ- YAYINDA - TÜKETİCİ HUKUKU AKADEMİSİ- YAYINDA - TÜKETİCİ HUKUKU AKADEMİSİ- YAYINDA - TÜKETİCİ HUKUKU AKADEMİSİ- YAYINDA - TÜKETİCİ HUKUKU AKADEMİSİ

Bizi Takip et

Facebook Takip et

Şimdi Saat

UYARI

UYARI: Mesaj gönderirken adınızı, soyadınızı mutlaka yazınız. Görüş, öneri ve şikayetlerinizi uzun yazmamaya özen gösteriniz. Özel isteklerde (Dilekçe vb. gibi) bulunmayınız, isteğiniz karşılanmaz.TÜKETİCİNİN SESİ blogspot.com